Malmö anno 2011 – sett genom Kristian Lundbergs blick

En som kan sitt Malmö och ser staden underifrån är författaren Kristian Lundberg. På Aftonbladets kultursida publicerar han en essä på temat Jämlikhet där han siktar in sig på stadens känsloklimat efter ett omtumlande 2010 där en skånsk laserman satt sin prägel på staden.

Han läser statistik om våldsbrott mot kvinnor och den mentala ohälsan i Malmö och hans slutsats är att staden inte bara är segregerad utan infekterad av rädsla – Kan man leva jämlikt i ett samhälle där stora delar av befolkningen lever i rädsla? För fysiskt våld? För ekonomi? För psykisk sjukdom? Vad är alla dessa utfästelser värda, alla dessa floskler, när vi stannar upp vid kärnfrågan: går det att leva jämlikt när rädslan sträcker ut sin tunga hand? Mitt svar är nej.”

Det är ett varningsrop från en malmöbo som älskar sin stad, men som tvingas se hur illa folket som bor där mår – om de lever på fel sida av samhället. Utanför Västra hamnen och den mediala glansen som Malmö visar fram i turistbroschyrerna finns en annan verklighet som man inte kan blunda för. Iallafall inte om man vill att livskvalitet skall gälla alla.

Kristian Lundberg har i sina romaner, deckare och i sin poesi aldrig blundat för den verkligheten – tvärtom, den är lite av hans huvudtema. Han kan sin stad och är trogen sitt perspektiv – han är en sann underdog !

Jämlikhet är frihet från rädsla | Kultur | Aftonbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s