Cykelkultur#5 Forskare sympatiserar med cyklister som kör mot rött

Dagens goda cykelnyhet är att cyklisterna på allvar skall ses som en del av trafikmiljön. Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som i en utredning föreslår att cyklisters framkomlighet måste bli likvärdig med bilisternas.

Det här förslaget är en seger för alla rödljus protester som vi cykelburna har envisats med. Att tvingas stanna för att trycka på en knapp för att få grönt när inte en enda fyrhjuling är i närheten skapar lagbrytare! Inte laglydiga. Rödljusprotesterna är en form av civil olydnad som nu ger resultat.

Att någon tar cyklisternas trafiksociala beteende på allvar känns som en väg framåt mot en kultur där cyklar, bussar och bilar har samma status i stadsmiljön. Saknas bara att gående möts med samma respekt!

”Ingen slump att cyklister ofta kör mot rött” – Inrikes – Ekot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s