Från skönhet till fulhet

Umberto Eco har varit i Sverige på promotionturne för sin kommande bok – ”Om fulhet”. Denne italienske intellektuelle bildningsgigant har vänt sig från skönheten mot motsatsen och i en intervju i Dagens Nyheter förklarar han varför :
– Konstnärliga representationer av skönhet är alltid en smula melankoliska. De klassiska iakttagelserna om hur rosen kommer att vissna och så vidare. Vill man vara ironisk kan man säga att skönheten dör men fulheten består.

Vill man höra Eco live är SVT play ett utmärkt alternativ, där uttalar han sig i en intervju med litteraturprogrammet Babels Daniel Sjölin om fördumning, skönhet och tajta jeans. Hans åsikter om world wide web som fördummande är tänkvärda – nätet erbjuder ett överflöd av information, men ingen förmåga att ta hand om allt detta. Värdera, reflektera och höja sin kunskap får man göra på andra håll. På nätet råder ”information overload” menar Eco, det finns ingen som filtrerar och sätter i sammanhang.

Tills Umberto Ecos nya bok kommer på svenska, finns alltid ”Om skönhet” att återvända till. Den är en utmaning i klassisk bildning att ta sig igenom, hittills har jag mest bläddrat slumpmässigt genom de olika nedslagen i konst- och kulturhistoria.
Jag kommer att läsa den bakifrån – starta med ”Skönheten i medierna” där Eco studerar vår tid genom att föreställa sig hur en forskningsresande från rymden svarar på frågan – vilken skönhetsuppfattning dominerade 1900-talet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s