Ladda ned filmen eller …

Filmnyheternas webbsida skriver Kjell Häglund en osande krönika om ”Tvångssterilisering av filmintresset” apropå ett upprop för anti-piratlagar som publicerades nyligen i dagspressen. För filmbranschen är det naturligtvis lite penibelt att det är Svenska Filminstitutet som finansierar webbtidningen, men pirat-företrädaren Hägglund argumenterar effektivt för fri nedladdning.
Han skriver – ”Värdet av piratkopieringen är ingenting mot värdet av fildelningens distributionseffektivitet och word-of-mouth-marknadsföring” – och det är säkert sant.

Och det finns en braskande skriven sanning i krönikan – den handlar om att ett brinnande intresset för filmkultur skulle stoppas om fildelarna kunde ställas inför rätta. Om det hade varit så att stopp för fildelningen skulle återupprätta ett kvalitetsutbud på biograferna, hade många skrivit under på det! Men det mest intressanta i filmutbudet hindras av den svenska ensidiga filmimporten.

Det finns ett filmkulturellt utbud genom bla Folkets Bio, begränsat ja men viktigt! Men allra viktigast kanal för denna film är faktiskt visningar på teve. Eller i det nätverk av digitala biografer som successivt växer fram. Den största delen filmer som laddas ned på fildelningssajter är amerikanska blockbusters, inga bröderna Dardenne filmer tex.

Piratdelning är INTE lika med bredare utbud eller tillgång till kvalitetsfilm. Det är en myt som förespråkarna sprider och Häglund tyvärr underblåser, vem som helst kan surfa in på Pirate Bay och kolla vad som erbjuds. Det är den senaste Coen filmen, Bond-rullen osv. Vill man se kvalitetsfilm får man lita till direktimporterad DVD eller Filmkanaler, public-service TV.

1 tanke på “Ladda ned filmen eller …

  1. Jimmy

    Och samtidigt hittar jag tiotals utländska filmer som inte släppts eller antagligen kommer att släppas i Sverige. Man From Earth är en independentfilm som inte haft någon marknadsföring alls men ändå kommit att bli väldigt populär film tack vare fildelningssidor som TPB och troligen tjänat in det tiodubbla i intäkter än vad den annars skulle gjort.Dessutom finns det trackers utöver TPB inriktade på enskilda ämnen som har utbud ingen skiv- eller filmbutik i världen skulle kunna slå, och samtidigt har kvalitetskriterier där filmen/skivan inte får ha dålig kvalitet.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s