En sommar med värk och yrsel

Öppnar för första gången sedan i maj min bloggsida ”Tankar om media”. Ser att jag varit helt inaktiv sedan dess. Hela sommaren har jag varit upptagen av att försöka mildra mina attacker av huvudvärk, yrsel och extrem trötthet med egen medicinering. Det är ett tillstånd som skapar oro och ångest, rädsla för att utlösa attacker gör att jag inte tränat, knappt ansträngt mig fysiskt och helt undvikit värme och vara i solen.

Mina egenproducerade romaner NILO och SUND är tänkta att få en nyskriven uppföljare men huvudvärk och upprepade attacker av yrsel och oro har satt stopp för skrivandet. https://medieman.com/2022/02/10/vem-skriver-man-for-i-sin-ensamhet-vid-tangenterna/

Ja ni hör sommarens goda sidor har jag valt bort, allt för att inte äventyra mitt tillstånd. Skriver inte detta för att i första hand få sympatier eller medkänsla, viktigare är att för mig själv försöka sätta samman mina symptom med hur jag reagerat och agerat under den här perioden.

Planen för sommaren har varit att skriva om och redigera en roman som ligger och väntar i datorn, planen har också varit att tillsammans med min sambo Åsa Maria renovera och skapa ett sommarrum i ett gammalt stall på gården. Hon har murat och rappat och byggt, men mina insatser är enbart tillfälliga små ansatser.

Istället har det blivit vila, jag har skaffat luftrenare med kylfunktion, haft kylbandage kring skallen och undvikit alkohol och ansträngande naturupplevelser. Jag som länge varit ivrig motionscyklare på min racer har blivit en ofrivillig soffpotatis och degraderat min kropp till att bli en normaltrött pensionär. Ägnat timmar åt att försöka hitta en lägenhet med hiss för att byta mot vårt nuvarande boende på fjärde våningen.

Självklart har jag agerat för att få sjukvården att utreda orsakerna. Det har gjorts undersökningar, jag har blivit skickad till sjukgymnast för att mildra spänningsvärken, utan resultat. Mitt huvud har röntgats och man har konstaterat en äldre missbildning på något kärl, men inga allvarliga problem som tecken på en stroke eller tumör.

När jag förstått att det finns en historia med migrän i släkten, yrsel och ostadighet som liknar det jag upplever, berättar jag detta för överläkaren på neurologen som genast skriver ut medicin. Jag tar den när attackerna kommer och den lindrar, men avvärjer inte värken. Så efter flera månader med den medicineringen, som har biverkningar och kan orsaka värre symptom, avbryter läkaren denna. Jag får inga alternativa mediciner, man avvaktar undersökningar med magnetröntgen och neurografi, en metod där reaktioner i nerverna triggas med låga elstötar.

Men jag väntar inte på svar, jag har kontaktat läkare som erbjuder migränhjälp online, skall besöka kiropraktor för att få andra analyser och möjlig hjälp med min situation.

Jag har ägnat ändlösa timmar åt att läsa om migrän på nätet, skannat av sjukvårdens sidor som beskriver symptom, läst FASS om biverkningar och känner igen en del av beskrivningarna men lyckas aldrig riktigt förstå hur jag skall beskriva mina symptom. De är både för oprecisa och lindriga jämfört med andra som beskriver illamående, kräkningar och våldsamma smärtor, ljud och ljuskänslighet. Jag förstår att 10 procent av alla svenskar har fått diagnosen migrän. En folksjukdom alltså, lika stor som högt blodtryck.
Migrän är känt sedan lång tid, tillbaka till grekerna finns beskrivningar av hur värken drabbar. Mycket forskning görs i läkemedelsindustrin och olika medel lanseras för att häva och motverka effekterna. Det är komplicerat att beskriva men grunden i problematiken är att blodkärl och nervceller reagerar och agerar på ett onormalt sätt. Hur detta fungerar är fortfarande oklart men en artikel i Forskning och Framsteg har gjort sammanhangen lite tydligare för mig – https://fof.se/artikel/2017/2/nytt-satt-att-stoppa-migran/

En illustration från FoF artikeln. Bitvis lite kryptisk men om man läser artikeln blir allt mer begripligt.
Länk ovan.

Vad har jag och min sambo ägnat oss åt under sommaren, jo streamat serier, sett film och framförallt läst mycket. Vi har varit stillasittande och fysiskt inaktiva. Vad jag läst och sett tänker jag försöka sammanfatta i en kommande text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s