Seriefrossan fortsätter – se om ”Välfärdsstatens fall”

Seriefrossan fortsätter på det nya året, kulturkritiker summerar ett antal överskattade miljonsatsningar på streamingtjänster som Apple TV, Netflix osv. Ofta är de svulstiga och fyllda av action, makt- och pengahungriga karriärister, softade sexscener och svekfulla intriger. Som om seriemakarna dammsugit tabloiderna och veckotidningarnas rubriker som fokuserar på sensationer.

Samtidigt repriserar SvT Play tre serier som lyfter fall av rättsröta och inkompetens i svenska polisväsendet, alla tre baserade på Leif GW Perssons romaner med polisen Lars Martin Johansson i centrum. Trilogin kallas ”Välfärdsstatens fall” och skildrar genom intelligent berättade tillbakablickar bland annat Palmemordet och ockupationen av den tyska ambassaden. Här ligger fokus på det vardagliga sökandet efter sanningen och viljan att gå till botten med ouppklarade fall, inte på spektakulärt iscensatta våldsamheter. Istället på välskrivna manus och starkt skådespeleri av inte minst Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg.

Se eller se om ”Den döende detektiven”, ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen”. Det är dramer som fokuserar på lågmält berättande och samtidsspeglar istället för orgiastiskt skildrade seriemördare eller drogsmugglande gangsterligor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s