Grön science-fiction

Det kallas ego-engineering – teknologiska lösningar för att återställa effekterna vår civilisation har orsakat på klimat och miljö. High-tech och science-fiction som hämtat ur femtiotalets Rekordmagasinet.
Den här understreckaren i SvD av Victor Galaz knuten till forskningsinstitutet Stockholm Resilience Centre listar ett antal ideer, mer eller mindre orealistiska –

”Listan är lång, här hittar vi förslag som att skjuta upp stora mängder solljusreflekterande svavelpartiklar i stratosfären; göda världshaven med stora mängder järn för att få plankton att ta upp mer koldioxid; öka havsytans reflektion genom artificiella luftbubblor; skapa självstyrande solljusdrivna skepp som skjuter upp havssalter i luften och skapar superreflekterande moln; och konstgjorda träd med mångdubblad kapacitet att neutralisera koldioxid.”

Finns räddningen för vår planet i dessa ideer, eller är det bara teknokratiska fantasier? Bara framtidskikaren vet. http://bit.ly/jBxF3B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s