Populistisk bröllopsyra på Ekot

Jag är inte ensam om att reagera på den överdimensionerade bevakningen av ett engelsk kungabröllop. Var finns proportionen på Ekot när man publicerar direktuppdateringar som om det var akutkris ? Var finns relevansen att skicka tre journalister till London och direktsända i SvTs olika kanaler?

Ett svar kan spåras i den förändrade nyhetsdramaturgin med det totala genomslaget för direktrapporter som exploderat med mobilt internet och smartphones. Alla nyhetsredaktioner slåss om att vara mest, bäst och snabbast. På en kommersiell mediamarknad är detta en konkurrensfaktor. På ett public service företag är detta ett ängsligt följa med strömmen beteende.

SR och SvT skall naturligtvis bevaka, men perspektivet måste vara annorlunda. Mer kommenterande, mer reflekterande. Visst publicerar Ekot på webben en hel del fakta kring engelska bröllopet – att det kostar 130 miljoner kronor bara för själva bröllopet osv. Berättigade fakta.

I flera tweets på fredagen var SR medarbetare kritiska mellan raderna till vilket genomslag man lät evenemanget ha. Jag lade ut en fråga om nyhetspolicyn – ”Ser fram emot svar! @MalinCrona Låter @Osterlund svara RT @thoson: Hur ser nyhetspolicyn på Ekot ut?” – men fick inget svar.

Droppen som fick mig att reagera var när Ekot toppade med att sända hela bröllopslöftet – replik för replik. Ett snabbcitat på 10 sek med ja-svaret hade kunnat vara motiverat, men inte detta.
Väntar fortfarande på ett klargörande svar från @Osterlund. Men väntar mig egentligen inget riktigt uttömmande eftersom public service företagen de senaste åren har excellerat i populism istället för kvalitet. Redaktörerna och kanalcheferna verkar tro att de måste rättfärdiga licensmedlen genom att
urskiljningslöst flirta med veckotidnings- och kvällspressjournalistiken.

Dagens Eko medarbetare som sliter dygnet runt i japanska strålhärdar eller smugglar sig förbi syrisk gränspolis leverar journalistik med fokus på kvalitet och personligt rapporterande. Rapporteringar från marginaliserade kungafamiljer utan makt borde verkligen inte platsa på samma nyhetsskala.

Här min tweet kl 12.40 idag fredag den 29 april @thoson #sr #publicservice Ekot toppar med HELA vigsellöftet ! Dagens redaktör måste vara total-rojalist! Stänger av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s