Om vår besatthet av deckare och kriminaljournalistik

I dagens Sydsvenskan introducerar Rakel Chukri en lista med de tjugo bästa svenska deckarna genom tiderna med en tänkvärd artikel om att ”Världen gillar det svenska mörkret”. För mig (och alla andra) som läst en och annan kriminalförfattare genom åren är en sådan lista naturligtvis en checklista på hur många av dem jag läst – mer än hälften är mitt facit.

Men det mest intressanta i artikeln hittar jag inte i anekdotiska fakta utan i den artikel Rakel Chukri refererar till av kulturchefen Thomas Steinfeld publicerad för ett par år sedan. Han skrev detta före gripandet av brutala serieskyttar och ouppklarade mord i Malmö men den är lika relevant idag. För mig är det tydligt att deckarboomen och kriminaljournalistiken vilar på samma värdegemenskap :
”…den moderna, svenska kriminalromanen är uttryck för ett samhälle, som måste fantisera om de mest brutala morden för att på så sätt förnya den egna gemenskapen, deckarna är en fiktiv ritual för de välmenande och godmodiga för att förvissa sig om att de gör rätt, alltid har gjort rätt och alltid kommer att göra rätt.”
Skrivet av Thomas Steinfeld i artikeln ”Blodstänk på bygden” – Sydsvenskan http://bit.ly/WShF9T

Blodstänk på bygden – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s