NAKED EGG

ETT KOLLEKTIVT FILMPROJEKT

Ett pilotprojekt initierat av Åsa Maria Bengtsson där jag tillsammans med sex andra nordiska konstnärer utforskar alternativa sätt att skapa filmiska berättelser och att byta erfarenheter av filmiskt arbete; med manus, filmning, klippning osv. Under några månader 2014 skrev vi manus på distans, träffades för en workshop och inspelningsvecka och har sedan redigerat resultatet i en skissform som vi planerar att arbeta vidare med.

agg_org_web
Den 7-9de november 2014 arrangerar vi en öppen ”work-in-progress” visning på Skånes konstförening i Malmö där vi kan möta publik och få respons och inspiration att ta processen vidare. Deltagande konstnärer är Åsa Maria Bengtsson (SE), Johanna Schartau (SE), Jeanette Land Schou (DK), Peter Land (DK), Anne Marthe Duvi (NO), Göran Green (SE) och Thore Soneson (SE). Ett videoprogram med urval av deltagarnas video och filmverk kommer också att visas under helgen.

Att göra film är ofta en kollektiv process men i det här fallet är den ännu mer kollektiv med tanke på att vi är sju regissörer/manusskrivare. Vi inledde med att fritt inspireras av begreppet CUL-DE-SAC och metoden vi startade med var ”vika-gubbe” principen. Ett filmexperiment där vi skriver ”manus” under ett gemensamt tema och efter principen ”vika gubbe”. Förste man/kvinna skriver en scen, nästa person får se det hon/han skrivit och fortsätter. Följande person får endast se det den förre skrev osv. Processen liknar leken som vi nog alla lekt som barn men då med teckning som medium. Varje scen kan vara från en till fem minuter. Dessa klipps sedan ihop till en film. Vi använder oss av varandra som deltagare i de olika scenerna, vi är konstnärer, skribenter, performancekonstnärer, några av oss har skådespelarerfarenhet som vi kompletterar med två inbjudna skådespelare.

INSPIRATIONSKÄLLOR

CUL-DE-SAC betyder återvändsgränd (ordagrant ”baksidan av påsen” på franska) och är även en brittisk film från 1966, regisserad av Roman Polanski som i sin tur inspirerades av Samuel Becketts teaterpjäs ”I väntan på Godot”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s