Konsttankar fredag 24 okt

Att bo i Malmö har en mängd goda sidor – en av dem är Köpenhamn. En konststad 20 minuter bort. Tar tåget över Sundet denna fredag och hamnar med den förarlösa metron på Kongens Nytorv, en byggarbetsplats som kantas av konst, opera, kommers och hotell och bankkomplex.

Keren Cytter

Siren av Keren Cytter

Siktar mot Charlottenborg Kunsthal som levt upp till en myllrande scen för samtida konst under Jacob Fabricius, tidigare chef för Malmö konsthall. Här fastnar jag länge framför Keren Cytters video performance projektioner och skärmar – http://www.kunsthalcharlottenborg.dk/exhibition/view/124 – ett fascinerande myller av intima, provokativa och bitvis groteska filmer som påminner om Andy Warhols Factory-underground period och den tidige Fassbinders teater/film verk. Här lyfts våldsmetaforik, genderpolicies o samtidens sökande efter mening fram i teatraliskt klaustrofobiska akter. Mycket starkt och mycket sevärt!

DSC_0987

En annan sida av konstsamtiden visas på Staten Museum for Kunst där Elmgreen & Dragset i storformat visar ”Biography” – en stor iscensättning av installationer med det monumentala gråa betonghuskomplexet ”The One and The Many” där vi får en slags peep-show i samtidens myller av livsstilar. http://www.smk.dk/besoeg-museet/udstillinger/biography/introduktion-til-biography/. För alla oss som sett delar av duons installationer tidigare är det som att åter besöka en kafkaliknande och surrealistisk spegelbild av vår västerländska värld i verket ”Powerless structures” som visats i delar på Malmö konsthall och här kompletterats med flera nya tablåer i en iskallt belyst korridorvärld. Sällan ser man sin samtid så naket upplyst!

Wim Wenders - ur filmen "ONE WHO SET FORTH - WIM WENDERS´ EARLY YEARS"

Wim Wenders – ur filmen ”ONE WHO SET FORTH – WIM WENDERS´ EARLY YEARS”

Efter denna mentala istid är det en befrielse att glida in i Wim Wenders fotografiska och filmiska universum. På Kunstforeningen GlStrand – http://glstrand.dk/udstillinger_aktuel.htm – visas delar av hans fotografiska svit ”Places, strange and quiet” med filmiska bilder från hans resor. En utomhusbio i Palermo, ett gathörn i Butte Montana, en serie strålskadade fotografier från Fukushima. http://www.wendersimages.com/ausstellungen/placesstrangeandquiet_copenhagen.php?lang=en  Jag sätter mig ned i biografen och ser delar av ett biografiskt intervjuporträtt av Wim Wenders – ONE WHO SET FORTH – WIM WENDERS´ EARLY YEARS, 2007, 100 MIN. av MARCEL WHEN. Där möter jag hans blick och hans tankar kring sina filmiska resor, mycket handlar om de tidigare svartvita filmerna med ”Im lauf der Zeit” som en pärla i filmhistoriens best-of kartotek. Wims eftertänksamma och filosofiska tankar kring den manliga ensamheten lyfts fint fram av sambo och livskamrat fotografen Donata Wenders. En filmisk pärla för alla oss som följt Wenders under hans karriär! Värt sina 100 minuter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s