Captain Beefheart aka Don van Vliet

En av de artister/musiker/tänkare/producenter som jag har i mitt twitterflöde är Brian Eno aka @dark_shark (för de flesta av er behövs ingen närmre presentation, nämn Roxy Music och U2), i dagens news som han publicerar varje dag, lägger han upp en video med musikern/mystikern/konstnären Captain Beefheart. Han väljer ”The past sure is tense” from albumet ”Icecream for Crows” från 1982.

Minns att jag recenserade albumet i Schlager och vinylen är en av de jag sparat sedan dess. Hans absurda bluesdoftande sånger är som ett slags spoken word flow mixat med jazzigt aviga rytmer och en slags direkt råhet i uttrycket som är nära släkt med den Frank Zappa som i slutet av 60-talet skapade surrealistisk samtidsrock med sina Mothers of Invention.

När jag lyssnar på YouTube klippet förflyttas jag direkt till det Los Angeles där jag bodde under sommaren 1983, en solskensstad, då fortfarande solkig av downtown klubbar och rebellisk i de slitna svarta kvarteren i södra LA. Numera är närliggande Downtown området en del av LAs samtida konstscen med stora konstmuseer som The Broad och en hipp blandning av risiga småindustrier, ateljeer och espressobarer.

Jag såg aldrig Beefheart live, den sommaren hade han slutat spela live och gått in i en konstnärlig eremittillvaro i öknen. Letar vidare i en extremt fyllig engelsk wikipedia sida och hittar en länk till alternativa nätsajten UbuWeb där man kan se fotografen Anton Corbijns kortfilm med Beefheart som mumlar fram tankar och absurditeter. Corbijn har filmat flera videos i öknen utanför LA, albumet ”Joshua Tree” med U2 är filmad i The Mojave Desert där också Don van Vliet var bosatt.

Filmen är ett ganska sorgligt porträtt av en åldrad sångare/poet som snavar sig igenom sina förströdda tankar. https://ubu.com/film/corbijn_yoyo.html

Själv lägger jag hellre på den tidiga vinylen ”Trout Mask Replica” från 1969 och spåret ”Moonlight in Vermont”. Den lyssningen förflyttar mig till ett källarrum där Beefheart och Zappa spelades på hög volym, där de vildsinta stroferna och gitarrslingorna lyfte oss ut från förorten till ett Californien som då representerade det då alternativa drömsamhället. Ni som var med minns såklart namn som Janis Joplin, The Doors, The Fugs och Jefferson Airplane…om inte lyssna vid tillfälle !