Kappsäcken ett levande tv-format

Att göra musikprogram levande i tv-rutan är en konst. Maratonkonserter, live eller redigerade i efterhand är oftast som sötningsmedel – konstgjorda tillsatser med kemikaliska färgämnen. Levande musik är som mest levande på konserter. Punkt.

I tv-formatet konsumerar jag mycket hellre genomarbetade reportage, intervjuer och musikaliska resor. I en sådan form kan man delta, vara besökare och få upplevelser av det som är musikens väsen – en del av livet, ett känslouttryck, en åsiktskanal, en ventil. Den här säsongen har SVT lagt ut uppdraget till produktionsbolaget GOOD i Malmö med Papas kappsäck och visat att den sortens program kan vara både underhållande och extremt kulturellt lärorika. I ett sex resor långt äventyr har Daniel ”Papa Dee” Wahlgren gjort musikaliska upptäckter och förmedlat soulfulla jam från bla Mali, Kambodja, Jamaica och Barcelona.

På varje plats har vi mött en mix av legender och den nya generationer som lever med och för musiken. Beväpnad med nyfikenhet och mobiltelefon har Daniel spårat upp rötter och nya skott på sen musikaliska kartan. Spåra själv i hans musikaliska kappsäck.genom att se programmen på SVT Play och om det inte räcker gå till papaskappsack på MySpace och ta del av länkar och låtlistor.
Spana in denna totala mix av ska, rap, meztiso gitarrer och rumba på bandoleon som Barcelonagruppen Che Sudaka gör tillsammans med Papa Dee. Det svänger. Jag lovar.

Den här sortens musikaliska mash-up program har en del släktingar i reseprogram så som bla gamle Monty Python medlemmen Michael Palin gjort under en hel del år. Hans personliga möten med länder och kulturer är befriade från krystade resetips, shoppingguider och annat som fyller mer lättviktiga magasinsprogram. Och i det långa loppet är det den här sortens guider man vill ska förmedla upplevelser i rutan. ( Ett alternativ inte minst nu när jordens resurser snabbt utarmas är att resa runt globen med den här sortens berättelser. Du slipper också alla döda frustrerade timmar av väntan och transport mellan mötena. )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s