Mindre pengar skapar INTE mer kreativitet

Efter två dagar på inspirationskonferensen Generator 2009 skriver Sydsvenskans kolumnist Thomas Frostberg att mindre pengar gör kulturskapare mer kreativa. Ett inlägg som visar på okunskap om villkoren och en gammalkonservativ tanke att skapande konstnärer och kreatörer föder goda ideer när de är som fattigast.

Frostberg lever i en annan tid än stora delar av kultursverige, inklusive den nuvarande regeringen. Allt fler inser kulturens roll i att skapa nya innovativa former av företag och näringar. Jag deltog på konferensen som frilansande medieproducent och jag ser tvärtom hur nya möjligheter till samverkan mellan företag, forskare och kulturskapare kan generera ny sysselsättning. Offentligt stödda entrepenörsbidrag, villkorslån och riktade insatser som riskkapital för kultur är några utvecklingsformer som diskuterades i paneler och grupper under Generatordagarna.

Läs mitt inlägg – På spaning efter den kreativa näringen http://thoresoneson.blogspot.com/2009/11/pa-spaning-efter-den-kreativa-naringen.html

2 tankar på “Mindre pengar skapar INTE mer kreativitet

  1. frostis

    Tack Thore för din kommentar till min krönika från Generatorkonferensen!Försökte lägga in en kommentar till artikeln på Newsmill, men det funkade tyvärr inte av någon anledning.Tyvärr missuppfattar du mitt budskap. Krönikan tar utgångspunkt i Karin von Schencks kommentarer i paneldebatt och som du också citerar i din text. Allt för många stödåtgärder kommer aldrig kreatörerna till godo, utan fastnar i en tjockt lager av ansökningshandlingar, inhyrda projektledare etc.Att den kreativa näringen ändå är så framgångsrik tyder på att det inte är mängden pengar i sig som får den att växa, utan hur stödet är utformat. För i praktiken når bara en liten del av alla pengarna fram till rätt mottagare. En kraftfullare satsning på de kreativa näringarna behöver alltså inte kosta mer pengar, men kan ge betydligt större effekt om den görs på rätt sätt.Detta var min summering efter att ha lyssnat på debatterna i början av andra dagen på Generator. Jag konstaterade avslutningsvis att denna viktiga fråga dock inte kom upp i debatten.Den som inte läst min krönika i sin helhet kan göra det här:http://sydsvenskan.se/ekonomi/thomas-frostberg/article572932/Mindre-pengar-kan-ge-mer-kreativitet.html

    Svara
  2. thoson

    Tack för svaret Thomas. Jag läste hela ditt inlägg och din poäng om komplicerad processer och dyra projektledare är relevant i det enstaka fall du referar. Tidningens rubriksättare nappade på din "krok" och "Mindre pengar kan ge mer kreativitet" speglar inte hela sanningen i din text. Samtidigt finns det fler exempel på offentliga satsningar som genererar nya möjligheter för kreativa företag att växa. Ett exempel är nätverket KRUT – http://www.teknikbyn.se/pages/Krut – som jag blev uppmärksammad på under Generator 2009 konferensen. Jag är producent, inte statistiker, så jag kan inte rakt av leverera ekonomiska fakta och belägg för vilka positiva effekter insatserna gör. Men skall söka fler argument på http://kulturekonomi.se/.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s