Kontrasterna mellan internationella Gagosian gallery med Jeff Koons och skulpturstaden ChongWu med anonyma hantverkare. Massmedia kitsch och mytologiska granitfigurer. Byggboomen och den expansiva stadskulturen är kanske det enda som är gemensamt – men också skiljer drastiskt nu när HongKongs oppositionella i Occupy-rörelsen har satt fokus på det demokratiska systemet.
Självklart räcker inte ett sexdagars besök i östra Kina och HongKong för att skapa sig en bild av den samtida konstscenen i Kina. Men några snabba nedslag ger ändå en bild av bredden och kontexten i konstlivet så här två år före invigningen av M+ som under Lars Nittves ledning kommer skapa en spegel av den kinesiska samtidskonsten.
Kulturlivet i HongKong är klart påverkat av stadens roll som finansmarknad, här har internationella Gagosian Gallery en filial i ett av stadens många vertikala kontorskomplex.
Där visas ett urval av Jeff Koons ”Hulk Elvis” bronser, grällt bemålade i skinande polyeten är de en slags morfologiska bilder av amerikansk mainstream korsad med möter österländsk mystik. Men HongKong har också en vital alternativ scen med icke-kommersiella kulturhus med konstnärsateljeer och öppna visningar. Ett av dessa center heter Jockey Club Creative Arts Centre och är ett hyreshus som omvandlats till kulturhus med spontana väggutställningar av Occupy rörelsens affischkonst.
Att samtidskonsten kan utforska den kinesiska sociala och politiska omvälvningen visar den ambitiösa utställningen ”Conforming to Vicinity” på University of HongKong där ett urval konstnärer förhåller sig till samtiden genom fyra närliggande regioner – Taiwan, Macao, Mainland China och HongKong. Det är konceptuellt och visuellt, sval videokonst möter Josef Beuys inspirerade kroppsliga upplevelser. Ett av verken är ”Intersection, Bloodlines” av Carol KWOK som genom associativa ord skapat en slags demokratiskt och associativt nätverk av bilder och växter.
I det kommersiella HongKong med sina vertikala shoppingmalls vill K11 Art Mall vara ett slags modernt DesignMekka. Våningarna är fyllda av internationella (icke-piratkopierade) märkesvaror och i den underjordiska delen som binder samman tunnelbanenätet utställningsrummet K11 Art foundation. Där vandrar man direkt in i koreanska Jeeyoung Lees fotografiska konstnärsskap med minituöst iscensatta miljöer som blir en slags drömska bilder av kulturella referenser och uttryck.
Längs vattnet på Kowloon sidan kan man vandra på Hong Kongs Walk of Fame, beundra Bruce Lee i brons som poserar för turisterna och vandra in på Modern Museum of Art, en koloss till byggnad som rymmer fyra våningar konst- och kulturhistoria. Denna dag fastnar jag i videoinstallationen ”Out of Place” av HongKong konstnären Leung Mee-ping som bokstavligen följer stadsbor på drift i de urbana landskapen i asiatiska storstäder. Bland dem en indisk helig ko i Varanasi.
Skillnaden mellan internationella HongKong och Xiamen med sina 3.5 milj invånare är stor, staden är en myllrande och snabbväxande distriktsmetropol med inhemsk turism byggd kring holländsk koloniarv. Det märks också i konstlivet där stadens University Art Collage är delaktiga i CEAC, Chinese European Art Center ett icke-kommersiellt galleri initierat av holländska Ineke Gudmundsson för 15 år sedan. Idag är CEAC etablerat och visar samtida kinesisk och internationell konst som en del i ett aktivt residence program.
Två timmars bilväg längs kusten ligger skulpturstaden ChongWu med hundratals hantverksfabriker där sekelgammal kunskap om stenhuggeri och gravyr hålls levande. En stad där granitdammet ligger tätt och mytologiska karaktärer från östa asiens kulturer står på parad. Milt sagt fascinerande! Här arbetar man fram Åsa Maria Bengtssons offentliga verk ”Rolling Carpet” som kommer att skeppas till Trondheim våren 2015, en böljande matta i svart granit.
Thore Soneson / 2014 12 09