Den digitala gerillan – motståndskämpar ?

Ibland är språket och ordvalet en förrädisk konst, ett ord kan ha en association i en socialt sammanhang men en helt annan i ett politiskt samtal. Ta ordet gerilla – för de flesta av oss är det förknippat med motståndskämpar, människor som slåss för en övertygelse.

I en artikel som inleds med en intervju med feministisk fildelare, övergår texten snart i en devot hyllning till alla dessa anonyma fildelare som med sina hårddiskar och sitt Internetkonto som vapen strider för den GODA saken. Rätten att få fildela.

Men för att inte framstå som alltför propagandistisk för fildelarnas sak skriver artikelförfattaren Jonathan Fried – ”I någon sorts extremt bokstavlig bemärkelse är fildelning faktiskt organiserad brottslighet. Men för att tanken ska leda rätt måste man addera »spontant« till början av begreppet. För det är i den spontana organisationen fildelningens osårbarhet sitter.”

Jag har personligen inga intressen av att propagera för Piratbyrån eller andra rättsliga organisationer som jagar ftp-brottslingar, jag läser hur en skribent med språket som vapen effektivt agerar apostel för fildelarna. Komplett med en ordlista där fildelarnas ”lingo” beskrivs som en liten manual till alla läsare som vill bli medlemmar i gerillan.

Fokus » Den digitala gerillan.

2 tankar på “Den digitala gerillan – motståndskämpar ?

 1. Jonatan Fried

  Hej, och tack för en intressant analys av texten!

  Jag håller dock inte med om att jag skulle hylla fildelning och framställa det som en god sak. Ambitionen är snarare att sakligt beskriva hur verksamheten ser ut, ta upp argument från flera sidor och överlåta till läsaren att värdera.

  Att inte ta ställning emot någonting kan såklart uppfattas som att man är för det, och det är alltid en svår balansgång, men jag hoppas att denna kommentar kan förtydliga min hållning i artikeln.

  Svara
 2. thoson Inläggets författare

  Hej, uppskattade en hel del fakta i din artikel som är välresearchad och intressant. Men min kommentar kvarstår – för mig är ordet gerilla laddat med positiva förtecken och det är känsligt hur man framställer företeelser som fildelning. Fokus är för övrigt en mycket läsvärd publikation som jag följer regelbundet på nätet.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s