Sarkastisk syn på nostalgi

Det är ibland väldigt lätt att vara flyhänt och snabb skribent. Hitta trender och definiera tidens tecken kan de flesta snabbt formulera samman. Men ibland skall man nog vara tydlig med vad man menar med ordvalet. Att nostalgi idag dominerar svensk nöjesbransch är att sjukskriva professionella och publiken.

Wikipedia säger det bra i den här definitionen : Nostalgi (grekiska nostos, hem, och algos, sjuka) betyder längtan efter ett ofta idealiserat förflutet. Jag har svårt att få ihop detta med att svenska kvinnliga artister tolkar Sonja Åkesson, det är för mig mer kvalitativt nytänkande. Kultur har ibland ett bästföre-datum, men kombinationer av den här typen är snarare utvecklande och intressanta möten mellan nu- och dåtid, mellan tankar och temperament som speglar både vår tid och vår historia.

Ett annat fenomen där det stämmer bättre mellan ord och trend är alla återutgåvor med CD- och DVD-boxar. Där kan man hävda att ”Nostalgi är en bergsäker tillväxtbransch” och önska sig betydligt mer genomarbetade och intressanta utgåvor.

viaFokus » Framtidens melodi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s