Apple styr app-monopol och Ipad-censur

När iPad nu lanseras i Sverige blir vi påminda om Apples metoder att binda sina kunder till sig. För att skapa innehåll till iPhone och iPad kräver bolaget att de appar medieproducenter och publicister skapar först skall godkännas av företaget.

Applikationer granskas av Apple, inte bara när de introduceras, utan löpande, skriver DN och citerar Apples policy – ”Om du vill kritisera en religion, skriv en bok. Om du vill beskriva sex, skriv en bok eller en låt eller skapa en medicinsk app.” Risken finns för förhandscensur,  att mediebolagen undviker kontroversiella texter om sex och religion. Yttrandefrihet ala Apple ?

Apple kritiseras för Ipad-censur – DN.se.

Men det är inte bara innehållet som skall granskas, Apple har ett eget format på sim-kort och operatörerna som säljer mobilt bredband har inga planer på att kombinera tidigare trådlösa uppkopplingar utan kräver speciella dataabonnemang för Ipad.  Vi kommer längre och längre ifrån den fria informationskanalen ”world wide web” som nätet länge varit.
Surfkostnaderna kan bli dyra på Ipaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s