Utredningen – ett mästerstycke i manus och regiarbete

Efter att ha sett samtliga sex avsnitt av Utredningen är det bara att konstatera att intrycken från de första avsnitten håller, den är ett mästerstycke i manus och regiarbete, i danskt skådespeleri och väl förvaltad undertext. Att vi hela tiden känner till utgången, att fakta om det iskallt planerade mordet på Kim Wall är kända, att gärningsmannen sitter inspärrad på livstid, allt detta vet vi men det serien lyckas med är att skildra det arbete och den spänning teamet och alla inblandade levde med under Utredningen.

Foto: https://www.misofilm.dk/the-investigation/

Metodiskt och precist läggs bit till bit till i återskapandet av det verkliga skeendet, händelser och känslor förstärks inte med spelade reaktioner utan med minimalistisk musik, stämningsladdade bilder och ett ordknappt dialogmanus som är helt fokuserat på handling. Ett exempel bland flera – att låta kameran följa Jens Møllers rygg genom korridoren där lysrören successivt släcks och han försvinner ut i natten skapar en identifikation med hans frustration inför bristen på bevis som kan fälla ubåtsmannen för mord. Det behövs inga ord, det är filmisk gestaltning när den är som bäst.

När det i sista avsnittet grävs fram länkar till makabra snuff filmer och sökningar på ”beheading” i den beslagtagna dator och Møller sitter ensam på natten och ser dessa på sin dator, då behöver vi inga blodiga detaljer, eller inklippta groteskerier.
Till sist bara att konstatera att den danske regissören Tobias Lindholm som är utbildad på manuslinjen vid den Danska Filmskolen har full förståelse för sina verktyg liksom för skådespelarnas, det är vi som åskådare som skall uppleva berättelsen genom handlingen. Inte genom känslomässigt överspel av aktörerna. Här bryter de svenska respekterade veteranerna Pernilla August och Rolf Lassgård tyvärr från detta, de spelar känslor och inte handling. Kan det vara den stora skillnaden mellan danskt och svensk filmiskt skådespeleri? Att inte lita på handlingen och manuset?

Läs gärna första inlägget om Utredningen – https://medieman.wordpress.com/2020/10/14/om-polisserier-true-crime-och-utredningen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s