Slutet på Trump-epoken

Äntligen ! Äntligen !! Kanske kan vi nu när egomanikern lämnar huset lyfta tillbaka andra för framtiden avgörande frågor i fokus. Det saknas som vi alla vet inte politiska, humanistiska och sociala problem och frågor att hantera för oss. Klimatet. Terrorn. Den digitala kapitalismen. Flyktingfrågan. Och pandemin …

Det nya året 2021 kunde fått en mer positiv start för oss alla, men som många skribenter, tänkare och en del politiker kommenterar och lyfter fram visar den reaktionära populismen sitt rätta ansikte i stormningen av Kapitolium i Washington – ”Trump och hans motsvarigheter runt om i världen framställer sig ofta som ultrademokrater, ”folkets” vilja är alltid deras, eller snarare, deras vilja är alltid folkets.” (Per Svensson DN 20120107)

De stora mediernas upptagenhet med Trump och upploppen kommer att lägga sig, men analyserna av vad som som bäddade för detta spektakel iscensatt som en sociala medier flashmobb måste få genomslag. Det vilar ett stort ansvar på nya regimen under den tillträdande presindenten Joe Biden att återupprätta förtroendet för demokrati och ett politiskt styre som kan hanterar de avgörande valen för framtiden.

Analyser av händelsen den 6 januari 2021 och bakgrunden till ”stormningen” saknas inte i amerikansk media, tvärtom. Många skildringar frossar i det osannolika, likt intrigen i en B-film som skildrar ett sensationellt spektakel.
Men sammanhangen bakom händelsen behöver lyftas fram, läs tex Rebecca Solnit som konstaterar ”One of the indigestible facts of this country is that most of its terrorism and nearly all its mass shootings are committed by mostly conservative-leaning white men…”
Eller Masha Gessen som i The New Yorker skrev ”The Capitol Invaders Enjoyed the Privilege of Not Being Taken Seriously” En kommentar som översattes av Dagens Nyheter med ingressen: ”Varför klarade polisen inte av att skydda Kapitolium? De tog inte den beväpnade mobben på allvar. Donald Trumps supportrar är tillräckligt välbekanta för att avfärdas som clowner. Det är oss andra systemet inte skyddar.”

För att få ett större sammanhang behöver vi analyser av det demokratiska tillståndet i ett USA som är en så central maktfaktor i det globala systemet för att förstå vad den demokratiska valsegern i Georgia och presidentskiftet innebär. I Dagens Arena skriver forskaren Henrik Thorén att ”Demokraterna vann en knapp majoritet över senaten i USA. Nu är det bråttom att få på plats reformer som gör det lättare för en majoritet att driva sin politik, samtidigt som skevheterna i valsystemet, som gynnar Republikanerna, måste bort.”

Våra medier kommer att fortsätta ha stort fokus på USA, med all rätt. Men sambanden mellan reaktionära politiska krafter i vår närhet och kortsiktiga politiska pamfletter får inte glömmas. Världen är inte en B-film skapad av en egocentrisk fd såpakändis, världen är allas vårt och kommande generationers hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s