”En spark rätt i skallen” om Fiendens Musik

Kort om bandet Fiendens musik och boken ”En spark rätt i skallen” av Karl G Jönsson
För alla er som inte var med på sjuttiotalet och in på åttiotalet i den svenska progressiva musikrörelsen så är historien om lundabandet Fiendens Musik en kulturell historielektion.

Undertiteln på boken säger en hel del ”När punken krockade med proggen”, och det fångar mycket av det centrala i gruppens musik och texter. Som sångaren och textmakaren Matz Zetterberg formulerar det i ”Du går aldrig säker (för fiendens musik)”

– ”Vi växte upp med en farlig musik,
ni vet den som utsätts för kritik

För den är gjord på amerikanskt recept,
en nog så viktig aspekt,
den kommer inte från svenska hjärtans djup”

Den tidsbilden sätter fokus på den brytningsperiod som bandet föddes i, den mellan proggrörelsens organ Musikens Makt och rocktidningen Schlager som öppnade öronen för tidens alla uttryck och inte låste in sig i en politiskt rödfärgad cell.
Jag tillsammans med journalisterna Bengt Eriksson och Håkan Lahger var en del av denna process, liksom Fiendens Musik som startades av en journalist och en fotograf – Matz Zetterberg och Mats Bäcker – frilansare på Lundabyrån Grupp Fem. Boken ”En spark rätt i skallen” beskriver deras historia med en detaljrikedom och en mängd illustrationer som alla ger en formidabelt träffande tidsbild.
Här finns citat och bilder ur allt från interna skissblock till omslag till rubriker i kvällstidningar och möten med ett antal andra musiker som Joe Strummer i The Clash och Liza Berthelsen och Suzy Lindberg i Tyringegruppen ”Robin Hood & Marion”. Mycket av detta dokumenterat av Mats Bäcker som är en av den svenska musikscenens stora skildrare. Och dessutom eminent saxofonist i Fiendens Musik.
Att de fortfarande har energi och lust att stå på scen visade de vid releasen av boken och spelningen på Folk & Rock i Malmö nu i december. Det korta setet inleddes med ”Snutbil”, i en larmig och hetsig version. Lyft av inte minst Bäckers saxofon ! Lyssna in på Spotify om ni vill höra hur de låter.

PS. För er som vill läsa mer om den svenska musikhistorien vid den tiden finns Håkan Lahgers ”Proggen – musikrörelsens uppgång och fall” från 1999 och ”Svensk punk 1977-81” av Carlsson, Johansson, Vickbom liksom en del artiklar i antologin ”Best of Schlager” utgiven 2011. Bengt Eriksson som skrivit om musik i över femtio år kommer säkert att beskriva en del av denna tid i sin kommande bok ”Bestämd, påstridig och besvärlig – fast rätt trevlig ändå. Minnen från mitt liv som frilansjournalist” (Media I Morron I Dag / Ultima Esperanza Books) som ges ut nu 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s