Bokrelease av romanen SUND

Nu är det dags att släppa min roman SUND – det blir evenemang på Galleri 21, Rådmansgatan 5 i Malmö. Torsdagen den 11 november kl 18-20. På plats finns en låda pocketböcker, god stämning och en författare som söker sina läsare.

Romanen finns också att köpa som e-bok och tryckt pocket på förlaget Books On Demand. Mer info här: https://www.bod.se/bokshop/sund-thore-soneson-9789180070591

Om ni föredrar Bokus finns den också där som e-bok och pocket – t.ly/f4uT

I fokus för romanen Sund står en fotograf som sammanställer en utställning, bilderna blir en minnesresa och ett sätt för honom att återfinna sin roll. Berättelsen är ursprungligen skriven i början av 1990talet och har sedan dess legat i den berömda byrålådan. Den kom aldrig längre än dit, kanske för att jag levde mitt i det skeende den skildrar, kanske för att delar av berättelsen låg för nära mig själv.

Här ett smakprov – ”Tom Sund vred på förstoringsapparatens rattar. Han sökte rätt format, rätt skärpa, rätt exponeringstid. Händerna lydde hans minsta kommando, negativet fixerades på den vita ytan, formatet på ramen korrigerades. Han vred ett rött filter framför objektivet, tog ett oexponerat ark 40 x 50 papper ur en kartong och placerade det i ramen.”

Som skribent och redaktör i tidskrifter och medier levde jag mitt i ett flöde av kultur, politik och livsstilsexperiment som växte fram under slutet av 70-talet och 80-talet. min mediabana inleddes som fotograf i frilansgruppen GRUPP FEM i Lund. Jag var en av initiativtagarna till rocktidningen Schlager, arbetade på Dagens Nyheter, var redaktör på SvT för musikprogrammet Chrome 22 och kulturmagasinet Rikets Kultur.

Mycket i romanen genomsyras av de miljöer, den politiska och kulturella sfär som präglade denna. Idag drygt trettio år senare kan jag se på texten med distans, se hur tiden präglade tankar och referenser. Som ett dokument över en brytningsperiod. Och som Peter Weiss skriver, för att veta vad som är rätt måste vi våga se på oss själva med öppna ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s